Zeeverkenners

Opbouw van de zeeverkenners

De activiteiten van de Paulus Zeeverkenners brengen met zich mee dat degenen die de groep leiden, een behoorlijke verantwoordelijkheid dragen. De leiding van de groep is in handen van de staf en in zekere mate ook van de bootsen.

Staf

Op de “brug” van de Paulus Zeeverkenners staat de staf. Dit zijn zes tot acht mensen, die enkele deeltaken binnen de groep hebben. Er zijn speciale stafleden voor de motorboten, voor het houtwerk, voor de materialen, voor sport en spel, voor de tenten enzovoorts. Een van de stafleden heeft de titel “schipper”. Hij of zij is de leider van de staf, heeft de algemene leiding over de groep en is de eerst verantwoordelijke voor het hele groepsgebeuren.

Mette Hamers

Mette Hamers

Schipper

Hoi mijn naam is Mette Hamers, ik ben 20 jaar en op dit moment de schipper van de Paulus.
Ik woon op dit moment in Wageningen maar reis elk weekend met veel liefde op en neer naar Leiden om samen met de stafgroep weer een mooie dag neer te zetten voor de junioren.
Naast het zijn van schipper zorg ik ervoor dat de slepers (ploffen) elke week weer draaien als een zonnetje.
Als u contact wil opnemen kan dat via:
Mail: schipper@paulusgroep.net
Telefoon: 0623497654

Bram van der Putten

Bram van der Putten

Staflid

Op de Paulus ben ik dan man van:
Hout, verf / winter onderhoud inventaris, gereedschap en reserve balstaflid.
Buiten de Paulus:
Meubelmaker in opleiding aan het HMC.
Sport fanaat zelf doe ik aan volleybal en turnen.

Mail: bram@paulusgroep.net

Bram Mulders

Bram Mulders

Staflid

He!
Mijn naam is Bram Mulders op het moment ben in tweedejaars staflid, daarnaast zit ik in totaal ongeveer al 6 jaar op de Paulus.
Desondanks dat mijn naam Bram is word ik Mulders genoemd aangezien er al een andere Bram op de Paulus zat.
Op de Paulus heb ik de staftaken: T&T of te wel tent en tuig, als tent en tuig zorg je voor de lijnen en zeilen in de boot en voor de tenten enz.
Daarnaast zorg ik samen met Mozes ook voor één van onze moterboten.
En ik zorg voor het munitie kistje dat alle vlaggen aanwezig zijn en dan de mappen up to date zijn.

Thomas (Mozes) Bekema

Thomas (Mozes) Bekema

Staflid / vice schipper

Hallo ik ben Thomas (Mozes) Bekema 19 jaar oud.
Bij de paulus sta ik ook wel bekend als Mozes.
Ik ben staf bij de zeeverkenners.
Ik ben verantwoordelijk voor de EHBO, CWO, social media en een van onze sleepboten.
Naast mijn regulieren taken ben ik ook vice schipper. Dit betekent dat als de schipper er niet is ik alle verantwoordelijkeheden van de schipper overneem.
Mocht u contact willen opnemen kan dat met de onderstaande contact gegevens.

E-mail: mozes@paulusgroep.net

Cas Schutte

Cas Schutte

Staflid
Thijs (Scott) Busschots

Thijs (Scott) Busschots

Staflid

Mijn naam is Thijs Busschots, maar om verwarring te voorkomen word ik “Scott” genoemd.
Op de Paulus ben ik verantwoordelijk voor de financiën, ledenwerving en samen met Cas stel ik de Paulariteiten samen.
Daarnaast zorg ik er elke week met grote zorgvuldigheid voor dat de bal wordt meegenomen.
Naast de Paulus studeer ik Economics and Business Economics in Utrecht en speel ik graag gitaar.

Bootsen en kwartieren

Op de tweede plaats komen de bootslieden (bootsen). Elke boots heeft de leiding over een bak. Een bak wordt gevormd door vier tot zes jongens of meisjes die een eigen boot en een eigen tent hebben. Zo’n bak blijft in principe het hele jaar in diezelfde samenstelling. Ieder bak heeft een eigen “bakstaflid” die de speciale zorg voor die bak draagt. De boots wordt bijgestaan door de kwartiermeester (kwartier). Deze vervangt de boots bij afwezigheid. De overige bemanningsleden zijn eerste, tweede of derde man; samengevat ‘mannetjes’. De jongste leden van de groep zijn de zeuntjes. Zij zijn voor het eerste jaar bij de groep.

Elke week na groepstijd vergaderen de bootsen en de staf in de scheepsraad. Daarin wordt het programma van de afgelopen dag geëvalueerd, en de volgende opkomst besproken. De bootsen kunnen daarin allerlei ideeën inbrengen en over belangrijke onderwerpen met de staf van gedachten wisselen.

Het groepsjaar

Het Paulusjaar begint rond de eerste zondag van september. De nieuwe bootsen beginnen dan aan hun verantwoordelijke functie, de nieuwe bakken zijn samengesteld en de eerste nieuwe zeuntjes zijn meestal alweer aanwezig. In principe is er elke week op zondag opkomst. Tot eind oktober wordt er gezeild. De zeilzondagen duren van 09.30 uur tot 17.30 uur. De kampen vinden altijd plaats in schoolvakanties. Als afsluiting van het zeilseizoen gaan de Zeeverkenners het eerste weekend van de herfstvakantie nog even snel op een (meestal) nat en koud, maar oergezellig herfstkamp, waarbij we drie dagen op pad gaan met de boten rondom de Kagerplassen.

Winter

Begin november gaan de boten de kant op en begint het winterprogramma. In die periode worden de boten en het houtwerk opgeknapt, zodat ze het zeilseizoen weer goed kunnen doorstaan. Sinds enige tijd is de vaste opkomsttijd gedurende het winterprogramma 12.00 uur. Soms moet het kader wat eerder opkomen om boten uit het water te takelen. De facelift van de boten staat op de eerste plaats, maar er zal ook ruimte zijn voor sport en spel. In de kerstvakantie organiseren oud leden en wilde vaart leden in samenwerking met de staf voor de junioren een winterkamp.

Captains dinner

Het winterwerk wordt eind maart of begin april afgesloten met de tewaterlating van de boten en het traditionele “Captains Dinner” dat wordt georganiseerd door de kwartieren. Er is dan een spel, waarna we met de hele groep in ons eigen gebouw eten.

Daarna is het al snel tijd voor het eerste kamp in de voorjaarsvakantie; baksweekend. De bakken gaan zelfstanding een trektocht van twee dagen maken. Hierna is het Hemelvaartskamp, waarin om de Kaagcup gezeild wordt. In die wedstrijden wordt gezeild met/tegen andere zeeverkennersgroepen uit de regio.
Tussendoor zijn er altijd zeilzondagen. Op gezette tijden zijn er ook meezeilzondagen, zodat mogelijke nieuwe leden eens een dagje kunnen kennismaken met de Paulus. Uiteraard mogen geïnteresseerden altijd een keertje mee komen zeilen.

Sinterklaas

Het hoogtepunt van het winterseizoen is de Sinterklaasactie. Vanuit ons gebouw vertrekt een groot aantal Goede Sinten met Pieten om de kinderen in en rond Leiden te verblijden met een (betaald) bezoek. Ouders van de groepsleden en leraren van het Bonaventura College spelen voor Sint en chauffeur. Voor de Paulusgroep brengt dit onmisbare inkomsten in het laatje.

Grootkamp

Intussen wordt er koortsachtig gewerkt naar het hoogtepunt van het jaar: het Grootkamp. Dat kamp valt altijd in de eerste twee weken van de schoolvakantie. Gedurende 14 dagen zullen de Zeeverkenners dan ergens in Nederland hun tenten opslaan, om daar rond een thema te zeilen, te kamperen, te spelen, kortom plezier te hebben. Vaste onderdelen op dit kamp zijn: de doop van de zeuntjes door Zijne Nattigheid Neptunus, Kwartiermeesterdag waarbij iedereen een rang opschuift: de bootsen worden staf en de staf noemt zich een dag lang toerist. Verder is er hike, een trektocht van drie dagen (zonder staf). Niet vergeten mogen worden: de ouderdag, de dagtocht en de vele andere ideeënkronkels van de staf en leden.

Na het kamp worden er gedurende de rest van de zomervakantie geen bijeenkomsten gehouden. Bij het naderende eind van de schoolvakantie volgen nog enkele zeilzondagen. Rond de eerste week van september is er een kamp waarin afscheid wordt genomen van allen die de Paulusgroep verlaten. Een week later beginnen we vol goede moed aan een nieuw groepsjaar.