De zeeverkenners

Casper Chaudron

Tijn La Poutré

Floris Perreijn

Jonah Hoenderkamp

Rutger Ramaker

Ruben Hendrickx
Het groepsjaar
Het Paulusjaar begint rond de eerste zondag van september. De nieuwe bootsen beginnen dan aan hun verantwoordelijke functie, de nieuwe bakken zijn samengesteld en de eerste nieuwe zeuntjes zijn meestal alweer aanwezig. In principe is er elke week op zondag opkomst. Tot eind oktober wordt er gezeild. De zeilzondagen duren van 09.30 uur tot 17.30 uur. De kampen vinden altijd plaats in schoolvakanties. Als afsluiting van het zeilseizoen gaan de Zeeverkenners het eerste weekend van de herfstvakantie nog even snel op een (meestal) nat en koud, maar oergezellig herfstkamp, waarbij we drie dagen op pad gaan met de boten rondom de Kagerplassen.
Winter
Begin november gaan de boten de kant op en begint het winterprogramma. In die periode worden de boten en het houtwerk opgeknapt, zodat ze het zeilseizoen weer goed kunnen doorstaan. Sinds enige tijd is de vaste opkomsttijd gedurende het winterprogramma 12.00 uur. Soms moet het kader wat eerder opkomen om boten uit het water te takelen. De facelift van de boten staat op de eerste plaats, maar er zal ook ruimte zijn voor sport en spel. In de kerstvakantie organiseren oud leden en wilde vaart leden in samenwerking met de staf voor de junioren een winterkamp.
Captains dinner
Het winterwerk wordt eind maart of begin april afgesloten met de tewaterlating van de boten en het traditionele “Captains Dinner” dat wordt georganiseerd door de kwartieren. Er is dan een spel, waarna we met de hele groep in ons eigen gebouw eten.
Daarna is het al snel tijd voor het eerste kamp in de voorjaarsvakantie; baksweekend. De bakken gaan zelfstanding een trektocht van twee dagen maken. Hierna is het Hemelvaartskamp, waarin om de Kaagcup gezeild wordt. In die wedstrijden wordt gezeild met/tegen andere zeeverkennersgroepen uit de regio.
Tussendoor zijn er altijd zeilzondagen. Op gezette tijden zijn er ook meezeilzondagen, zodat mogelijke nieuwe leden eens een dagje kunnen kennismaken met de Paulus. Uiteraard mogen geïnteresseerden altijd een keertje mee komen zeilen.
Sinterklaas
Het hoogtepunt van het winterseizoen is de Sinterklaasactie. Vanuit ons gebouw vertrekt een groot aantal Goede Sinten met Pieten om de kinderen in en rond Leiden te verblijden met een (betaald) bezoek. Ouders van de groepsleden en leraren van het Bonaventura College spelen voor Sint en chauffeur. Voor de Paulusgroep brengt dit onmisbare inkomsten in het laatje.
Grootkamp
Intussen wordt er koortsachtig gewerkt naar het hoogtepunt van het jaar: het Grootkamp. Dat kamp valt altijd in de eerste twee weken van de schoolvakantie. Gedurende 14 dagen zullen de Zeeverkenners dan ergens in Nederland hun tenten opslaan, om daar rond een thema te zeilen, te kamperen, te spelen, kortom plezier te hebben. Vaste onderdelen op dit kamp zijn: de doop van de zeuntjes door Zijne Nattigheid Neptunus, Kwartiermeesterdag waarbij iedereen een rang opschuift: de bootsen worden staf en de staf noemt zich een dag lang toerist. Verder is er hike, een trektocht van drie dagen (zonder staf). Niet vergeten mogen worden: de ouderdag, de dagtocht en de vele andere ideeënkronkels van de staf en leden.
Na het kamp worden er gedurende de rest van de zomervakantie geen bijeenkomsten gehouden. Bij het naderende eind van de schoolvakantie volgen nog enkele zeilzondagen. Rond de eerste week van september is er een kamp waarin afscheid wordt genomen van allen die de Paulusgroep verlaten. Een week later beginnen we vol goede moed aan een nieuw groepsjaar.




